Rugbyregels

Iedereen die net begint met rugby (zowel spelers als ouders van jeugdspelers) wil weten wat de rugbyregels zijn.

De 10 belangrijkste Rugbyregels

 1. De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
 2. De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste passtechniek.
 3. De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de schouder én armen en niet boven de schouders.
 4. Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een scrum. In de scrum staan van elk team 8 (bij de jeugd: 5 of 3) voorwaartsen in een vaste formatie tegenover elkaar. De twee groepen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid.
 5. Als de bal over de zijlijn gaat, wordt een line-out geformeerd.  De bal wordt tussen twee rijen spelers, van elk team één rij, ingegooid.
 6. Zware overtredingen zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit en mag je de bal met een kick, een achterwaartse pass of een scrum in het spel brengen.  Als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen proberen te schieten. Gaat de bal tussen de palen door dan levert dat drie punten op.
 7. Buitenspel: Zolang men achter de bal blijft, staat men niet buitenspel.
 8. Niet alleen bij een tackel doe je leuke contacten op. Ook bij een maul of ruck maak je contact.  Je botst met de bal in je armen tegen een speler en draait je lichaam in. Je wacht op hulp van een maatje als de tegenstander je vastpakt. Soms krijg je een kluwen van spelers die duwen en trekken om de bal te krijgen.
  Als de bal in dezelfde situatie op de grond komt, gaat de maul over in een ruck.
 9. Je mag de bal schoppen. Dat kan handig zijn als een verdedigende of als een tactische aanvallende actie. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies.
 10. Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met respect!

Kijk hier voor een verdere uitleg van de rugbyregels (pdf).

Door World Rugby is een leuke (iOS) app Deze link wordt geopend in een nieuw tabblad ontwikkeld, waarin de regels zijn opgenomen inclusief voorbeeldfilmpjes en een quiz om je kennis te toetsen.

Zie ook dit filmpje over rugby:

of deze: