Unieke sportcultuur binnen rugbyclub RC Bulldogs Almere

Bron: Almere Deze Week

Door Wesley Verboom

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Een biljartlaken. Het is de term, die direct in je opkomt als je het complex van rugbyclub de Bulldogs oploopt. Toch wordt er dinsdagavond niet getraind, want de velden zijn afgekeurd. Het deert vele leden niet, onder wie Edwin Veenendaal en Bart van Rooijen. De kantine is gezellig druk.

“Binnen onze vereniging draait het om spelplezier, respect, discipline en kameraadschap. Deze kernwaarden komen ook terug in het aanmeldproces voor jeugdleden, waarin we aan ouders de spelregels uitleggen”, opent bestuurslid Veenendaal, die vervolgens vertelt over de rugby-cultuur. “Er heerst een bijzondere cultuur binnen deze sport. Zo wordt onder andere geapplaudisseerd nadat een tegenstander heeft gescoord en komen ploegen bijeen na een wedstrijd. Van vijandigheid op of naast het veld is nooit sprake.”
Hierna neemt van Rooijen met een lach op het gezicht het woord over. “O ja, en ‘we leggen niemand neer’’’, doelt hij op te fanatieke ouders langs de lijn. Van Rooijen is zelf speler bij de senioren, trainer en lid van de technische commissie. “Als 6-jarige kun je al beginnen met het spelen van rugby, maar er trainen ook al een paar 5-jarigen. Tijdens de jeugdtrainingen starten we al met het overbrengen van de kernwaarden en de rugby-cultuur.”

Rookvrije club

De Bulldogs, de eerste rookvrije rugbyclub van Nederland, zit sinds 2014 op sportpark Fanny Blankers-Koen. “Een prachtplek”, zegt Veenendaal, waarna van Rooijen hem aanvult. “Momenteel hebben we iets meer dan tweehonderd leden, maar er is volop ruimte voor groei. Ik nodig dan ook iedereen uit om eens te komen kijken. Rugby is een ontzettend leuke en laagdrempelige sport, met een unieke cultuur en geschikt voor alle leeftijden, alle maten en jongens en meiden ”, aldus van Rooijen, die met de senioren op den duur weer wil promoveren naar een hogere klasse om zo genoeg uitdaging te bieden voor de vele talentvolle jeugdspelers die binnen de Bulldogs rondlopen.

Proeven van rugby? Ga dan naar www.rcbulldogs.nl. Ook voor oud-rugbyspelers – die liever niet getackeld willen worden – zijn er speciale Touch-trainingen. Ook organiseert Bulldogs leuke ledenactiviteiten, zoals barbecues en een jaarlijkse familiedag inclusief Touch-rugby toernooi, waar iedereen verkleed naar toe gaat.

Geplaatst in Algemeen.

Geef een reactie